torsdag 31 december 2009

Snart...

Nu är det inte många timmar kvar på detta året. Jag vaknade tidigt i morse av att jag hade en "Favoriter i repris" dröm. Kan tänka mig att nära-döden revyn är något liknande. Var helt okej. Lite annorlunda mot vad jag brukar drömma.
Jag är en sån där tråkig person som inte avger nyårslöften. Det är bara att erkänna, du bryter dom med, eller hur?
För hur vi än gör så är vi ändå samma personer imorgon bitti. Men visst finns det en viss känsla av nyhet, förändring, pånyttfödelse över nyårsafton.
Personligen tycker jag att det är den mest magiska dagen på hela året. Jag älskar smällarna (Ja ljudet med ) ljuset som sprids över himlen. Men stunden efter, då allt tystnat och man ska gå hem är lite melankolisk. Vardagen kommer igen, men det kan ju inte vara för evigt..

Vi får se vad som väntar nästa år. Jag har lärt mig att saker inte alls blir som jag planerar och tänker mig innan så detta året ska jag inte alls fundera på det. Jag gör mina val, andra gör val som påverkar mig.
Vi får hoppas att det blir ett bra år och att jag förändrar de saker jag kan förändra, lär mig acceptera det jag inte kan förändra och uppskattar det fina jag har i livet.

Så gott nytt år på er alla fina människor där ute.

Och en speciell lite hälsning till dig.. Min älskade vän.. få ett underbart år...

Hater list

The list:
  • folk som inte passa tider. Värsta jag vet är att stå och vänta på folk som aldrig vet vad faaan klockan är. Respektlös och oartigt, skärp er.
  • folk som bara hör av sig när dom behöver något, inte annars. EGO!
  • ögonbrynsplockning. Det gör fanimej ont som sjutton.
  • när en skitbra bok är slut, antiklimax. Hur bra den än slutade så vill man ha mer ju.
  • chokladsug. Det är otroligt vilken effekt lite choklad kan ha på ens hjärna.
  • känslan av campfire under fötterna efter en natt i högklackat. Man kan vilja gå barfota hem över gården mitt i vintern.
  • när folk (läs H) påbörjar projekt och sen inte avslutar dom.
  • när folk har inställningen att "Shit happens" händer UTAN att förstå att saker händer för man själv får dom att hända, ansvar heter det.

måndag 28 december 2009

Jul jul..

Jag måste säga att jag haft en underbar jul. Måndagen innan började jag bli sjuk. Feber och snorar, och det höll i sig hela julen. Tisdagen gick åt till att packa och förbereda för katterna. H jobbade sin sista dag tills typ i januari. Lyxigt värre.
Onsdag morgon vaknade jag svintidigt. Var ändå uppe till efter 23, satt klockan på 6 men vaknade 5. Lagom liksom. Vi fick ner och in alla våra grejer i bilen och åkte till Kristianstad för att hämta upp svärmor. Lagom snöigt ute, inte alls så skojigt. Men det gick.
Hon skulle ha typ "en liten väska och lite julklappar". Jo tjena... Typ en stor väska, ett flak öl, en hel icapåse bullar, flera påsar med julklappar. Det tog aldrig slut haha.
Vi stannade till i Bjärnum för att handla, fan hela stan var där och handlade, jag undrade om dom bara hade en enda affär där eller nåt. Det tog sen ett par timmar innan vi stannade nästa gång.
Vi "brukar" stanna i Brahe hus för att käka lite, kissa lite och så klart handla lite polkagrisar. (Gränna ligger lite så granne där, så det här ju till) Efter sen ytterligare några timmar var vi framme.

Vår bagagelucka, packad enligt tetrismodell...^^ H var lagom stolt och var tvungen att fota..haha




På julaftonen tänkte vi gå ut en runda, på stan (som var helt stängd) Men det var otroligt fint väder. Vår bil var död så Peter fick ge första hjälpen.. Så går det när man glömmer släcka lampan.

Julafton var himla mysig. Vi gick runt i myskläder och fixade lite med maten. Pia med hennes familj kom sen med. Massa god mat, massa fina paket som pojkarna delade ut och massa god dricka. Och då menar jag massa. Jag hade turen att ha Peter mitt emot. ^^ starköl till maten, inte en, inte två och inte fyra. Efter det så blev det whiskey.. och det var verkligen inte fyra heller. När jag väl skulle gå och lägga mig snurrade heeela världen och jag har helt ärligt ingen aning om hur jag kom upp på andra våningen. Men det gick.. Tydligen bättre för mig en Peter..hihi.


Emil och Måns läser på våra paket. Dom var så söta..


Systrarna....


Matbordet...


Soffan...himla bra soffa. Vi var mååånga där under julen och alla fick plats. ^^


Anton gillade deras flipperspel. Efter dem där whiskeyglasen såg jag knappt bollen hahah.


Hungriga pojkar...


Peter med sin lilla hinduprick i pannan. Vi fick fina små kuvert med pengar från svärmor. Efter ett tag satt dom lite överallt..^^


Pia och Andreas, Åsa och Emelie..



Lite bilder från olika håll, svårt att få med alla.


Efter ett tag var vi inte så många kvar och pojkarna skulle roa sig lite.. ( jag har inget minne av detta men jag har tagit bilderna..alltid något hihi)


Dagen efter:

Man mådde som man förtjänade. Myskläder hela dagen. Vi kom upp iaf, lugnt och skönt. Käkade lite och sen hade vi strömavbrott mellan typ 12-16 när vi inte gjorde något alls typ. Efter en stund kom det små pojkar med bilar och fixade strömmen. Ute så på landet har man varken värme eller vatten då man inte har ström, en upplevelse. På kvällen kom Hs pappa helt oväntat. Var lite skoj.


Hasse och Anja.

Vi åkte en runda på stan den 26de. Vi hade planerat en tur till stockholm men jag kände mig inte alls okej, så vi sket i det och tog en lite tur till Etuna bara och lite sånt. Fixade mat för en gångs skull, hahah.. Pizza på Nattkröken. (Jobbade en såå snygg man där..hahah) Åkte till Hs pappa och hans tjej Aune på kvällen, fikade lite. Hade en pratstund med en rom på en statoilmack om hur kassa volvobilar var.
När vi kom tillbaka kom Hugo och Marit med lilla stella. Marit är Peters syster. Vi hade en väldigt trevlig kväll med glögg, prat och babyljud. Dom sov med över sen så vi hade lite frukost på morgonen innan vi skulle åka hem. Pia och kompany kom med då Anja hade sovit där på natten. Hon skulle ju åka med oss hem. Så vi hade fullt hus.



Snö och snö..vitt överallt. Peter åkte runt och skottade snö för vi skulle kunna komma ut med bilarna. Vi skulle packa in allt i bilen och åka hem igen. ( o allt fick plats, I´m soo amazed)


Bye bye vinterlande...

Det var som en evighet innan vi var hemma igen. Lämnade av svärmor och käkade lite (Vi har typ käkat jääämt) Lennart har varit i skåneland hela tiden, själv, frivilligt. Och fan vad han var nöjd med det ^^.
sista 10 milen till Malmö var lååånga. Snacka om skitväder då Malmö var grått, gröna gräsmattor och bara mörkt.
Katterna skrek som fan..stackarna.. Kim hade tagit väl hand om dom, men dom har nog saknat oss ändå. Jag packade upp allt mitt på en gång, H satte sig i soffan. Hihih.. (hans ligger nog fan inte i skåpen än haha)

Det var min jul, i korta drag..haha. Den har varit helt underbar. Magisk. avslappnad, skön. Jag önskar du hade varit med, du hade gillat den. Nu orkar jag inte skriva mer.. De får vi ta imorgon eller nåt..
Puss

måndag 21 december 2009

Lite kärlek?? anyone?

Ahh vad jag hatar när jag mår så här. Och jag hatar att jag ens kan må så här.
Jag är sjuk..förkyld, feber och snor, snor och snor i hela jävla hjärnan. Jag har pms, hormonrubbningar, ångest, deprimerad och fan vet allt.
Jag hatar att det krävs så lite ibland för att få mig så ur balans, så ledsen, så arg, så frustrerad. Jag hatar att det krävs så mycket för att komma tillbaka, hitta balansen.
Jag vet att det går över, men just nu är det bajsigt..

Jag analyserar på tok för mycket, jag tänker för mycket.. Hur fan kan man göra det? Varför kan jag inte stänga av min hjärna när jag vill? Varför kan jag inte sudda bort saker jag inte vill ha där uppe?


Varför finns det inga piller för det? Har ni sett filmen Eternal sunshine of the spotless mind? Där kan man få bitar, personer, händelser i sitt minne raderat, bara så där.. Hur bra hade inte det varit då?

I wish....

Some die young, some live forever, some do both.

Blev lite ledsen när jag innan fick veta att Brittany Murphy dött. Det är alltid en tragedi när unga människor dör. Har varit många man reagerat lite extra på sista åren.


Jag kan inte kalla mig ett stort fan men jag gillade hennes filmer och speciellt 8 mile. En annan som vi alla saknar är Heath Ledger. Denna underbart söta lilla pojke. Jag minns den första filmen jag såg med honom, hihih. 10 things I hate about you. Himla söt film =)

Vincent Fantauzzo har målat denna helt underbara tavla. Den är fin inte bara för det är just Heath men för själva konceptet med. Vi har ju alla våra olika sidor som drar oss på olika håll.



Sen ska vi inte glömma Johanna Sällström. Tyvärr kan nog listan göras lång. Förr var det mest James Dean och River Phoenix som skapat rubriker.

Snor, rivjärn och julmat

Det slår aldrig fel. Blir H sjuk blir jag det. Han har ett grymt immunförsvar. Han har varit borta en vecka, alltså typ 5 arbetsdagar, på 6 år. Han hade ont i halsen för ett tag sen.. Och nu har jag det med. Som faan.. Han är sjuk, jag är sjuk o Anton är pigg och lycklig. Hihih.. Jaja det går ju över men det är så typiskt. Precis som bacillerna väntar tills man är ledig och då börja boa. Det är inte alls mysigt att vakna med ett rivjärn i halsen.
Jag har druckit X koppar te med honung sista dagarna. Camillas te Lyckliga stunder är helt underbart.. Lite så len apelsinsmak med honung, godis.
Igår var vi på julbord. I Kristianstad. På Aralövs golfklubb, där var såå mysigt. En gammal kyrka som dom idag hade golfklubb i. Var med svärföräldrarna och lite vänner till dom. Svärfar gillar julbord så han bjuder oss vart år. Jag ångrade mig dock nästan när vi skulle köra dit. Vilket snökaos det var ute igår, Malmö och Lund var hemskt. Snö överallt, o mer kom. Trodde inte vi skulle komma hem igen faktiskt. Tur H är världens bästa bilförare. Utan att skoja. Jag märker stor skillnad mellan honom och andra jag åkt med. Han KAN köra bil. (men det finns så klart tillfällen han är lite väl duktig och mitt hjärta sitter i halsgrupen, men inget har hänt ännu så)
När vi kom hem och hade hämtat Anton hos pappa så bakade vi lite pepparkakor. Inte min favoritgrej men dom blev helt okej. Funderar på om jag ska ge mig på knäcken med. Det är sjukt gott meeen fan så drygt att göra..
Idag kommer Monika på fika med Theo. Ska bli skoj. Ska hem till mamma sen med. Så jävla typiskt. Vi var där i torsdags, jag och anton, med en blomma och så. Då var hon inte hemma. Vi är där vääldigt sällan och hon är alltid hemma. Utom då. Men men..vi gör ett nytt försök ikväll. Hoppas bara jag inte smittar ner henne. Sen ska jag börja förbereda vår packning. Ser inte alls fram emot vår biltur. Alls. Ska dokumentera den, jag lovar..haha Ska jag lida ska ni lida, så är det bara.
Nu ska jag väcka H med lite te..stackaren ska jobba idag. Uscha..

lördag 19 december 2009

Dagens...fråga..?

Måste ju vara

Vad är du till mig?

Väldigt användbar om man tänker efter.. vad är du egentligen till mig???

Jag vill inte...:(

Tvätta och städa är så sjuuukt tråkigt... Varför bor inte jag i en liten etta med kokvrå och helt tomt på saker???

Oh why bother...

Hade massor jag skulle blogga om.. Meen så blev det inte. Musten gick ur mig idag och jag har glömt det där som var så (o)viktigt..
Igår skulle jag gjort mer än jag gjorde.. Ibland blir det så att man har en plan och den inte håller. Fick inte städat så som jag skulle. Jag gjorde det men inte på sånt som syns hahah. Jag flyttade saker. Varför flyger alltid våra saker omkring?? :P
H var lite sen, kan ju ha med vädret att göra så vi fick åka lastbil till mange. Inte Anton emot. Han är hos pappa och det är skönt. Vi har båda två lov nu och det är såå skönt.
Har till sist fått rätt antagningsbesked från skolan.. Vilka människor. Man blir fan rädd när en skola har såå dålig koll. Om dom gör av med några av mina papper i framtiden så ska fan få den där sekreteraren sparkad.
Fick något annat och mycket roligar på posten med igår.. Så jävla förvånad jag blev.
För ett tag sen var vi hemma hos Katti och i hennes kök hängde dom sötaste små vykorten. Jag frågade henne var hon hittat dom men hon mindes inte så direkt. Efter det har jag letat var gång jag varit i en affär med vykort men int ehittat något, inte ens i likhet. Så igår damp det ner ett kuvert i brevlådan med massa kort i och när jag vände på dom så var det Kattis kort. Jag log nog fan från öra till öra. Ska köpa ramar till dom så ska ni få se dom. Såå himla söta.
Tack din underbara lilla varelse =) Min bästa julklapp i år..

I dag ska jag försöka få städat lite till.. ( who knows..hihi) H ska serva bilen. Han hade glömt det hihi.. Känns liksom tryggt att ha gjort det om vi ska köra 60 mil typ. Nu ska jag sätta på lite kaffe och se om han vill göra mig sällskap..
Have a nice day..

onsdag 16 december 2009

Aldrig mer....

Har spenderat min dag med Desi.. Herre gud..hahah. Nu vet jag hur alla män känner sig när dom handlar med sina fruar.. Hahaha...
Jag åkte hemifrån kl 10 och kom hem kl 16.. Det är inte friskt.. En hel arbetsdag på stan liksom..
Har aldrig varit inne i såå många affärer på en och samma dag, speciellt inte utan att få ut något av det, alltså köpa något. Gustav, triangeln, Åhlens, Indiska, Sök o finn, Body shop, Korthuset och typ 20 till. Vi var seriöst inne i HM både på Gustav o triangeln.. Why, oh why?? Hahah..
Fick iaf klippt oss. Var skoj, vi tog typ bara en frisör och gick in och frågade om dom kunde klippa oss.. Gick skitbra. Jag var iaf jättenöjd. Men jag brukar iofs klippa mig själv så kan ju bara bli bättre. Caroline hette hon, söt liten flicka. =)
Hann iaf hem och käka lite innan vi ska till Mats och carina.. alltid något..^^ Vissa dagar är man jävligt effektiv... Slog in alla paketet direkt jag kom hem, lagade köttfärs sås med älgpasta.. haha man måste älska IKEA... Man borde ta sig en kopp kaffe... O spara en till H.. han kommer smälla av när jag ska tvinga honom in på coop EFTER Mats o Carina..hahah. Men helt ärligt, jag hann inte själv ju.. Tur jag vet hur jag ska ta honom, få honom att göra det jag vill hihihi... Min älskade lilla terrier...

Dagens låt : A boy named Sue (Johnny Cash)

Vi var överallt igår, jag o H. Fattar inte att han pallade, hahah. Vi fick fixat 95 % julklappar, jag slog in dom med. Skönt att ha det gjort. Fick gjort ischoklad igår med. Hittade små söta hjärtformar på Lagerhaus. Får se vad det blir mer, får ju ha mer än det. Rulla tryfflen som står i kylen kanske, o fixa mozartkulor. Kanske kan räcka...

Idag ska vi på stan, jag o desi. Får se vad vi hittar för skoj. Får köpa något till H ändå väl. Tänkte inte det först men han har väl varit lite snäll då :P Och ev klippa mig, har faktiskt tröttnat på mitt långa hår. Känner för att klippa av typ hälften av det. Vi får väl se..

Ska till Mats o Carina ikväll och fika. Ska lämna nycklar o lite sånt så dom kan ta hand om kissarna. Hoppas det kommer gå bra. Vi är ju en bra bit bort liksom... Julen känns alltid så hektisk. Varför blir det så...? Man ska träffa ALLA, man ska handla massa, laga amssa mat, man MÅSTE vara social, umgås. Jag kan bli trött redan innan. Nästa år ska Anton till pappa, jag funderar starkt på att sticka då. Någon varm ö någonstans...^^ Visst låter det frestande?? hihi
PÅ fredag slutar Anton, han ska till pappa i helgen, på måndag kommer Monika, tisdag packa, onsdag åka, torsdag julafton, 25 till sandra kanske, 26 till stockholm, 27 hem, 28 ska anton till pappa igen. Sen är det nyår... Jag har ingen som helst lust att fira nyår på något speciellt sätt. Senaste åren har vi firat med Madde så får hitta på något annat nu. Hur många vuxenpoäng är det när man INTE vill supa skallen i bitar på nyår? :P

Annars flyter väl läget på... Skulle vilja strypa Rönnen dock.. har nu fått TVÅ papper om att jag inte är behörig, fast jag vet jag är det och det står i deras dator att jag är det. Hahah.. fan vad gör deras skolsekreterare egentligen?? Första gången fick jag en smärre härdsmälta. Jag var nästan på väg att kunna avrätta någon. Blev dock lite lugnare när jag fick kollat upp problemet och att det INTE var jag som gjort fel. Denna skola har klyddat med både Fripp o Desi med.. Man är lite avskräckt..hahha. men dock ännu mer avskräckt för alternativet..^^

Nej nu får jag nog sätta lite fart...=)

måndag 14 december 2009

Palla..eller nooot

Måndag morgon.. ja vad säger man.. God morgon? =)
Missade Linda idag.. var två bussar som åkte typ samtidigt så min buss åkte förbi lindas..snyft.. men fick lite sällskap av söta Rim istället.
Var sjukt nervös för resultatet idag, det kändes inte alls bra. Meen håll i er.. Jag fick VG :D
Matte noo more... It is ööööver... Bara det gör mig överlycklig...
men det är fan också allt.
I brevlådan idag damp det ner ett brev från Rönnen. stor jävla text OBEHÖRIG...
jag trodde jag skulle döda någon..hahah. meen efter några telefonsamtal senare så fick jag lugnat nerverna och jag är visst behörig..så det så. Förbannat förvirrad skolsekreterare som skickat ut fel brev, INNAN antagningarna ens är klara.. Är det vad man kallar rätt person på rätt plats??
Så jävla drygt.... Trodde fan jag var på väg till jobb igen, mitt i vintern...skoj liksom...
Kallt som fan ute med..frös arslet av mig innan idag. Dags för vinterjackor o grejs nu.

För övrigt är jag bara trött.. i sinnet o i själen.. Vem pallar liksom??? man måste...så är det bara..

söndag 13 december 2009

No comprendo

Var på mobilia idag. Hittade till sist en asskön vinterjacka. Ska man till norrland måste man ju pälsa på sig. Vill INTE frysa där uppe..haha. Var jättefint väder här idag. Solen sken, hög luft. Man blev nästan religiös för fan. Så vi promenerade hem jag och Anton. Träffade på Tanja på vägen hem. Var nog ödet som hon sa. Vi pratade om en tröja hon skulle byta. den var sönder men hon hade använt den en gång. Jag menade att hon skulle få pengarna tillbaka. Stärkt av mig cyklade hon glad i hågen till affären och bytade den. Hon var så glad när hon var klar att hon ringde mig och tackade, hon menade att det var ödet att vi träffades bara så där, helt random och att hon gjort så som jag sagt och det hade funkat bra. Ja hon är himla kär hihi. Annorlunda och kär.
Hittade lite annat smått och gott med. Var sjukt förvånad över att det knappt var något folk där. Brukar vara fullt, överallt nu innan jul. Men det var inga köer, ingen stress, ingen trängsel. Me happy.
Är sjukt ovetande om provresultatet på mitt matteprov i fredags, ska få veta imorgon men det känns inte bra.. Tror inte det gick speciellt bra.. får hålla tummarna. Får se om vi firar med att simma eller firar med att drunkna..hahah..jag gör ALDRIG om det igen..

Nu är det tänkt jag ska läsa på om Stockholms blodbad o Aralsjön.. (hur jävla många gånger kommer jag säga analsjön då...:P ) Detta kommer gå bajs.... Och för övrig är jag på just bajshumör.. o det är DITT fel..^^

lördag 12 december 2009

Såna där alkolholstunder..

Igår var det fredag.. Var ledig på förmiddagen med H så vi käkade frukost tillsammans. Det är mysigt, sitta och dricka kaffe och prata lite. Jag hade matteprov, Nationellt prov i MaB, kl 13 så han körde mig ner till stan. Alla dessa små pojkar..överallt.. H bara skrattade.. Aulan vi har ligger på Bernadotte gymnasiet där man läser till uniformsyrken. ( you do the math :D )
Hittade Cecilia i trappan bland alla dom andra som skulle skriva. Vi var ungefär lika pepp båda två.
Jag tror det gick sådär..haha. Vissa frågor var bara grekiskan..o sista, den där som ska ta en timme. Jaja..jag svarade iaf..:P Hej G =)

Jag hade halva mitt bohag med mig, skulle direkt hem till Desi efter provet. Jobb hade julbord igår. Och puben låg nästan där Desi bor så varför åka hem. Så jag packade kläder, smink, mattesaker, vattenflaska o lite annat smått o gott.
Fredrik har jämt skojiga saker för sig.. Av någon anledning kom vi in på gyn undersökningar och Desi säger att den ena hon gått till sa att hennes fisse var som ett textbokexempel och att han var skrämmande imponerad. Jag svarar med något i stil med att då betydde det att allt satt där det skulle och tittar Fredrik som ler stort och säger Nej det betyder att man kan bläddra i den som i en bok...HAHA. (my kind of humor ) Vi kom också fram till att det finns tillfällen, stunder, då man måste dricka för att genomleva dem utan att få men för livet. haha

Det var nästan alla från jobb som var med på julbordet. Himla skojigt att träffa dom, vi träffas ju inte så regelbundet längre. Kära lilla Tanja...hihi. Nog den jag saknar mest.. Hon är så himla skojig och annorlunda, därför man tycker om henne.

Inte den bästa bildkvaliten men men...^^
Annars gick det som vanligt, carmen krökade (denna lilla kropp och all denna alkolhol, fattar inte hur hon gör det) spanjoskorna dansade och dom andra skrek..haha. Jag hade tänkt mig att dricka en del, fira att jag aldrig mer i mitt liv behöver plugga matte. Men den känslan gick över. Chefen frågade mig typ 7 gånger om jag verkligen inte skulle ha en öl. Han drack fan mina med hihi. skojigt med en chef som kan supa till det med sina anställda. Vår förra hade INTE fixat det alls. Moms hällde t o m ut en öl bredvid utan att chefen brydde sig.. Sånt gillas.

Idag har mest gått åt till att ha migrän.. Skojigt det där...eller inte.. Sov till sist bort det med efter 2 treo, 2 alvedon och 2 eeze.. Ibland hatar jag mitt huvud.. H är någonstans, garaget antagligen. Anton är hos Jonatan, fortfarande.. Börjar bli himla mörkt så snart får jag nog gå o hämta honom. O man måste börja tänka på vad man ska laga till middag, om någon vill ha.. Och jag är trött...

onsdag 9 december 2009

Jag är så död..

Var och simmade idag. Alltså det känns töntigt att säga det men efter 1 km simning är vad min kropp pallar med, det och cykling dit och hem. Jag kom hem nu och var helt död haha. Känns som någon grillar ägg på mitt ansikte.
Jag fick musik idag.. Men inte fan hjälpte det. haha det var vattengympa idag och då hade dom musik. Julmusik!! Ville man strypa dom?? Hahah sen avslappning, så deprimerande. Man sjönk nästan ihop ju. Jag får aldrig hårdrock...:(
Sen har jag sett camilla springa idag.. Hahah det var världens roligaste. Vi tog ute hållet till bubbelpoolen idag. Haha hon skrek o sprang i kylan, det var himla skoj och jag lovade henne att nämna det här :D
jag vill ha en bubbelpool hemma...seriöst.. Det är såå grymt skönt.. Vi satt vääldigt länge idag.. Jag kan sitta där hela dagen ju..men det gick inte idag för jag ska tvätta.. Hur skoj är det..
Jag kommer hem 15,15 DÖD. får typ lägg amig på sängen o bara flåsa.. O sen ska man tvätta 16.. Tur vi åt för jag kommer fan inte palla något avancerat idag. Anton får rester..hihih.. (O joo det är bra mat hahah) Jag skulle lätt kunna gå o lägga mig o sova nu alltså... ZzzzZZzzzz... O jag som har skit att göra..
Jag får trösta mig med att jag iaf rört på mig idag..:D O att jag har en bra (hoppas jag) film jag ska se sen ikväll... =)

Fel, fel, fel

Min kära Dante hade allt fel. Helvetet är absolut inget brinnande inferno.. Det är skånsk höst och vinter. Grått i 250 olika nyanser, alla gråare än den förra. Blåst som små isnålar i ansktet. Regn som kommer in under kläderna, ner i nacken, in i skorna. Doften av blöt hund överallt.
Det min kära Dante är helvetet...^^

tisdag 8 december 2009

Häftigt..

Hade jag varit troende hade jag nog varit en smula irriterad på den där uppe just nu. Inte nog med att man har apmycket i skolan, måste fixa hemma som jag inte haft lust med på 7 svåra år och fullt med griniga människor omkring sig nej då. Nu ska man gå och bli sjuk med.
Jag blir så trött... Min mage låter som en gruvspränging..alltså inne i den. Jag blir seriöst nästan rädd.. Ont i halsen har jag med... ( o jag som inte ens hånglade med Desi?!)

Jag som tänkte göra julgodis idag.. Får väl plocka fram handspriten och sprita allt och hela mig själv. Mitt problem är väl mer att jag inte är motiverad för fem öre. Det är ett väl använt ord nu förtiden, motiverad. Men det ligger mycket bakom. Jag har ett starkt behov av att vara motiverad för att göra saker, jag kan lätt skita i det om det ska vara så =). Jag är expert på "Vi tar det imorgon". Är man då motiverad så tar man tag i det direkt.


Antons julkalender.. Blev inte riktigt som jag tänkt men han var nöjd, han hade ju ingen aning om vad jag tänkte så haha.


Hittade denna och några fler på xkcd. Dom är så underbara. Gå gärna in och kolla på de andra. En liten solstråle i gråa, gråa Sverige.

Joaquin Phoenix är också en solstråle. Såg en film med honom häromdagen. Han är inte bara snygg så man skulle kunna döda för honom, han spelar på ett sätt som får mig att rysa.








All these boys and so little time.... *sigh*


Hihih dubbelt upp.....Mmmmm...hihih...

Jag skulle kunna fortsätta så här heeela dagen.... Men det går ju inte..

söndag 6 december 2009

Rai, raj raj..hihih

Idag har jag fått förvånansvärt mycket gjort. T o m läxan tills imorgon. Bara det liksom. Men jag är smått orolig, min kära texas verkar ha fått svineflu då han envisas med att visa felmeddelande. Ska se om Peter kan heala han imorgon. Annars I am in trubble.. Men fick iaf uppdaterat hjärnan lite innan med matte. Skrev lite på min historialäxa med, en fråga kvar o sen min fördjupning. Känns okej.

Vikt min tvätt..igen.. Jag vek den och la den på sängen i torsdags..(!!!) Meen när jag var hos desi hade H flyttat den, ner i tvättkorgen igen.. Hur tänker man då?? Varför inte lägga in den?? haha..man kan bli galen för sånt.

Planerat lite jul med Carina.. ska lämna nycklar o lite sånt när vi ska åka bort under julen. Dom är så snälla o passar mina kära katter. Mats, min morbror, hade opererat sin hand och var lagom handikappad med sitt stora gips, fy fan..

Läste lite om mitt horoskop idag. Jag har inte lagt så mycket vikt i sånt förr, iaf inte de där man kan läsa i vilken tidning som helst var morgon. Men jag läste om personlighet och hur man går ihop med andra stjärntecken. skitet stämmer, ganska bra. Ska avancera om det en dag, inte idag.

Slog på tvn.. Blev så himla mysglad då jag fick se Khaled, King of Rai. Var konsert på Debaser. Jag är sååå såld på hans röst, hans låtar är verkligen underbara. Favorit är så klart Aicha..hihi. Den är t o m bra som outlandish cover =) Så nu har man haft ett litet leende på läpparna och sjungit med lite då o då. Bra för själen sånt.

Ska slänga anton i säng,mig själv i duschen och böckerna i väskan inför imorgon.

Aha.... ???

Jag har på sista tiden haft fler AHA upplevelser än på jävligt länge. Om jag bara är mer mottaglig eller om världen bara blivit fucked vet jag inte. Men det suger.
Ovisshet ger trygghet..^^
När man väl vet om en sida hos en annan människa så vet man.. Man kan aldrig komma tillbaka till den fina tiden INNAN man visste. Det kommer alltid ett läge då en person visar sin "rätta sida" som man säger. Visar upp en sida man inte sett innan.
Man kan då aldrig bortse från den sidan igen. Detta kan vara både på gott och på ont.
Som den ena kan jag inte skita mer i just nu. Jag hoppades och trodde, men det har jag helt lagt åt sidan. Det kommer aldrig bli som förr och det kommer aldrig att bli något alls. Är man egoistisk så blir det skit av det.
Jag fick en sån otroligt stark aha upplevelse igår. Jag kan inte beskriva den här men allt blev bara grått. Det går aldrig att göra ogjort och det gjorde så ont. Och jag har nog aldrig känt mig så jävla ensam någonsin i hela mitt liv. Det var så starkt att jag ifrågasatte varför jag inte är själv bara. Vad är meningen med att leva med någon?
Och detta eller matte har jag att välja på idag...skoj... Pest eller kolera...

fredag 4 december 2009

Hater list...

Nytt inslag. Man kan inte vara positiv och glad jämt, ibland blir man hater...varken man ville eller inte. Så jag tänkte påbörja min hater list... den kommer säkert att fyllas på.

The list:
  • folk som inte passa tider. Värsta jag vet är att stå och vänta på folk som aldrig vet vad faaan klockan är. Respektlös och oartigt, skärp er.
  • folk som bara hör av sig när dom behöver något, inte annars. EGO!
  • ögonbrynsplockning. Det gör fanimej ont som sjutton.
  • när en skitbra bok är slut, antiklimax. Hur bra den än slutade så vill man ha mer ju.
  • chokladsug. Det är otroligt vilken effekt lite choklad kan ha på ens hjärna.
  • känslan av campfire under fötterna efter en natt i högklackat. Man kan vilja gå barfota hem över gården mitt i vintern.


som sagt..den kommer växa..:P

Morgonstund har...guld??...i mun

Uppe med tuppen.. Vaknade fan innan klockjävlen.. Varför gör man det? Kollade film igår, blev inspirerad och kåt hahah o neeej det var inte porr..
Kunde knappt somna.. Och så vaknar jag INNAN klockan ringer, en timme. Så jag somnar om och är sen död...

Idag ska det bubblas.. Simma är avkopplande meeen något sjukt tråkigt är att man inte har musik.. Jag vill ha MUSIIIIIK... Grejen är den att om dem satt in musik hade det säkert blivit något sånt avkopplande skit. Jag vill ha HÅRDROCK...:D (jag kommer inte få det, I know)

Jag har druckit kaffe...grejat.. T o m pratar med Zorro på msn.. O inte fan är jag vaken och pigg än. Men han överraskande med att vara sjuuukt snäll och gullig. Jävligt ovanligt, t o m för att vara mot mig =) Så puss på kinden till dig..

Nu ska jag se om jag hinner gå o hänga mig i garderoben innan camilla ringer...hahah (probably nooot)

onsdag 2 december 2009

Var ska vi börja...

Vi kan ju börja med onsdagen. Den var trevlig. Jag fick äran att följa med Linda till hennes skola i Köpenhamn. Hon läser till hudterapeut och behövde idag någon att öva på. Så vi sällskapade på bussen som vanligt. Idag kom Rim med. Hon går på samma skola och brukar med åka med oss på morgonen. Några till från Sverige samlades på centralen, det är måånga som pendlar till kph på morgonen.

Vi satt där alla med våra små kaffetermosar och såg allmänt nyvakna ut, Rim hon håller låda för hela tåget men hon är så söt. (killen brevid satt o läste och stirrade besvärat på henne, tog till sist upp sin luva på jackan, men hon märkte inget) Och jag måste säga att jag är lite smått förälskad i min lilla muggtermos. Så sjukt bra, ditt eget goda, kravmärkta (JAJAJA!!) kaffe med egen mjölk. Samt mycket billigare än att köpa. (Rim fick sitt gratis idag och gav då bort kaffepengarna till en hemlös, dagens goda gärning där ja. )

Det var rätt lätt att hitta, en buss och liten gångsträcka sen framme. Och alla var så himla söta och pratsamma. Blandade åldrar och svenskar o danskar. Linda var så fin i sin nya kitel (risk för fel men den där dräkten dom har som gör dom såå söta).
I tre timmar låg jag sen med Emily vid mina händer, hennes handmassage var såå skön.. Linda gav mig all möjlig skön smörja i huvudet. Sen massage på det. Hur skönt som helst.

Något jag kommit på dom sista två dagarna är att..håll i er.. Kaffe är jäävligt vätskedrivande. Idag hade jag kaffe på tåget, vid 12 höll jag på att explodera inombords.
När man väl kommer in på toa så kissar man i evigheter...O det är såå skönt haha.
Första gången jag kom på det var igår. jag drack en kopp kaffe på morgonen, innan skolan. Och när jag haft 2 timmar matte hade jag 2 timmar historia. Där någon gång vid 3,45 timmar höll jag på att dö..haha O det kommer så plötsligt.. Inte så att jag är liiite kissig i två timmar utan pang på. Niklas skrattade gott. Jag skulle prata med min lärare men var ju tvungen att kissa först så jag sa till läraren att jag kom igen, skulle bara på toa, han svarar med att det går bra, vi ses utanför hans rum 2 m bort i korridoren. Fine.. ut genom dörren och in i den bredvid, kissa, tvätta händerna o tillbaka igen. Då står Niklas och pratar med läraren som efter en stund frågar om jag ville fråga något. Niklas lägger av ett sånt garv. Omega3 Thomas... Omega3.. man kan ju undra hur länge jag egentligen var borta...
Hade ett givande samtal sen iaf.. Med både Thomas och med Pep.. Han är så kär.. Nu har jag iaf ett arbete kvar i glol o ett i historia. En uppgift o en hemtenta i psykologi.. O ett förbannat jävla nationellt prov i matte..Seeen är jag klar för denna terminen.

På kvällen ringde Hussein. Det är så roligt för när utländska personer inte riktigt förstår vad mans äger så säger dom oftast Tack så mycket, hej då... Hahah jag kunde inte hjälpa att skratta lite iaf. Det var föräldramöte på torsdag i skolan men eftersom jag är själv med anton så kan jag inte gå. Visst kan jag lämna honom, men inte så på kvällen när det är helt mörkt, tror inte han fixat det. Och han lät lite glad när jag sa han slapp.

Det är verkligen vinter snart, känns i luften. Onsdag morgon var det frost ute. Hur skoj är detta då... Inte alls typ. Jag kan nästan börja gråta av bara tanken. Man får väl motvilligt dra fram vinterkläderna.

Har snart planerat hela min vistelse i Eskilstuna med. Varför inte ha att göra när man nu ändå är där?? Och vi kunde nog åka hem en dag tidgare än vi sagt från början. Inte för jag inte gillar dem, jag gillar inte att sova borta, bo hos andra. Inte för dem har något emot det utan mer för jag inte gillat att inkräkta så i någons hem liksom. Men det kommer nog gå bra. Ska hinna en runda till Stockholm, Moderna museet har en Dali utställning :D och sen ev en runda till Västerås. det o julafton är det jag hinner med liksom. H får åka runt på sitt bäst han vill.

Nu ska jag åter igen ut i den underbara morgonluften... Och idag utan kaffe...hahah Lika bra fan

måndag 30 november 2009

How do I feel that good??

Jag kan känna mig stark..säker..lugn. Men någonstans där under ligger alltid min osäkerhet och väser i mitt öra. Det krävas inte mycket för att väcka den till liv.
Vi har alla våra olika masker vi bär, varför är det så svårt att ta av dom?
Ibland avskyr jag att min hjärna styr av sig själv, ibland är det ganska skönt med autopiloten.

Man blir väl aldrig nöjd....^^

För min del måste jag våga....jag måste våga misslyckas.. För hur farligt är det egentligen??
Jag har ju allt att vinna.

söndag 29 november 2009

Merry freaking xmas ?

Jag sitter just nu och suger ut det sista ur helgen.. det känns bra. Söndagar är inte längre såna ångestdagar som dom var. Det är himla mysigt. Anton är hos pappa. H är på jobbet. Bara jag och massa dammråttor hemma. Och ja dom ska jag få undan är det tänkt. Men just nu är det bara lugnt och skönt.

Har kommit igenom alla mina kapitel till provet imorgon. Skrivit anteckningar som jag ska plugga på under kvällen. Jag har dammsugit..det är en underbar uppfinning..dammsugaren. Tänk om man fått köra sopkvast liksom.. Tråååk.

Vi ska ju som sagt åka bort i jul. Låångt bort hihi.. Så ingen gran här hemma, inte lönt då katterna ska vara ensamma. Eller ja inte helt men nästan. Mutat min kära kusin att passa dom =) Så jag hängde mina julgranskulor i gardinen istället. Kom på nu att kanske sitter dom inte kvar där när vi kommer hem. Meen dom är upphängda med nålar så hoppar man får man skylla sig själv. Dom säger ju katter ska vara smarta djur =)
Den som lever får se..

Var hos Desi i torsdags. Fick ett infall och åkte dit vid 20 typ. Vi drack glögg, snackade massa. Trevligt värre. Hjorton glögg är lätt årets glögg. Hon hade den alkofria varianten, jag köpte så klart den med sprit i..:P Ska det vara så ska det. Gott är det iaf så det går jag o smuttar på idag medan jag pyntar lite. Snart kommer Anton hem och friden är över.. Inte riktigt men lite. Har en ensamkväll i kväll så ska njuta av den med Mr Pitt (Troja) och mina anteckningar.

Enya – May It Be min absoluta favoritlåt idag.. den är såå mjuk o mysig, lite så julig med.
Nu har man gjort alla sina förhalningsgrejer som städa, duscha, glöggat.. Så nu måste jag börjar plugga lite..

torsdag 26 november 2009

Skitsnack...

Jag satt en dag ( i rent undersökande syfte) och klickade på den där knappen där uppe där det står nästa blogg på. Har ni provat? Alltså gör inte det..hahah. Inte för min blogg är skojig på något vis men va fan.. Alla bloggar om sina barn. Alltså verkligen bara om sina barn. Typ 3/4 bloggar var om någons unge.. Så jävla drygt.. Mamma hit o mamma dit. Jag förstår inte det konceptet. När tjejer får barn så blir dom bara mammor.. Barnen är små under som man ska avguda och sätta på en pedistal.
Missförstå mig inte. Jag älskar Anton över allt annat. men det är så självklart för mig att jag inte behöver basunera ut det var dag, överallt. Och så jävla intresserade är vi andra inte av era barn och vad era barn gör. Det tror jag folk förstår men liksom undviker att tänka på. Deras lilla mirakel är ju sååå speciellt... ZZZzzzzZZZzzzz

Såå vad mer kan vi kräka på när vi ändå håller på =)Jag kan ju berätta att jag är rätt olycklig, av olika anledningar men n är iaf att vårt hus ska renoveras. Tydligen är det dags att byta ut murbruket mellan teglet. Så vecka 2 plastas vårt hus in, och ska så förbli i typ 15 veckor. Under desa veckor ska dom slå bort murbruket och sätta upp nytt. Jag som har valt att då plugga heltid på distans fick en lite snäll uppmaning om att tejpa in mina fönster, ta bort allt i fönsterkarmen (har du varit här så vet du att jag utnyttjar den platsen rätt friskt) då allt där kan skakas bort (!!!!) och köpa mig öronproppar.. Den enda ljuskällan är då balkongen.. Fatta att jag inte alls känner för att julpyna, jag kommer fan vara inslagen själv som ett jävla paket ju. Det enda som skulle kunna vara det minsta lilla positivt ( o inte på hästlängder väger upp det hela) är att det är en hel drös med pojkar som kommer springa här. Men ja va fan hjälper det mig.

Hihi imorgon ska jag försöka med årets kup..:P jag ska försöka få med mig H och simma.. Det du.. Lyckas jag med det så kan jag allt..hihi. Han är sån att han tycker allt är så jävla lätt, så nu tycker jag han ska upp till bevis. Han ska fan få simma den lilla räkan...^^ Hade varit skoj att ta foto på det som bevis men tror inte man får det där inne..hahha..

Nu väntar min psykologibok på mig, prov på måndag..suck..

Zzzz

Och så vaknade jag 4..och kunde inte somna..kunde inte somna..kunde inte somna...

Nätterna är de värsta.. Mina drömmar är helt sjuka..ologiska och ibland helt fantastiska.
Mina tankar skenar helt..dom störtar över kanten till dårskap.. Ibland gråter man och ibland skrattar man.. Dårar som skrattar är som elaka clowner..

Som jag alltid säger..
Man ska inte lita på sina nattliga tankar...

tisdag 24 november 2009

Disease of the mind

Diskuterade frågan om varför så många svenskar (skandinaver) är deprimerade och varför så många är självmordsbenägna. Är inte säker på vad för svar jag fick men en tanke var att våra liv är tomma. Vi har inget att leva för. Vi lever ensamma. Jag vet inte om jag kan hålla med om det. Visst behöver vi andra människor för att må bra men jag tror inte man måste leva i en tvåsamhet. Inte livet ut. Jag tror man kan ha perioder då man är lyckligare själv, när man kommer på vem man är. För vem man är förändras, genom hela livet ändras vi. Vi formas av våra relationer, våra upplevelser och vår miljö.

En annan tanke var att det var dom svaga som blev deprimerade. Att egentligen var det bara hur vi hanterade våra motgångar, vilka svårigheter vi kapitulerade för som styrde. Om man bara ryckt upp sig och inte gett upp så hade man klarat det, man hade inte kommit till den punkten utan återvändo. Jag förstår hur folk kan anse det vara så. Man får ofta höra just dom orden. Ryck upp dig, ta tag i det, gör något åt det, så farligt är det inte, livet går vidare. Kanske är det min oförmåga att "laga" mig själv som gör mig svag. Men hur svag är jag när jag var dag kämpar för att fungera, för att fixa mig själv? Hur mycket kraft behövs det för alla "lyckliga" att leva? Vad är det som gör er så starka? Leva livet som lycklig är det lätta ju, inget svårt med det.
Jag vet att H har just den inställningen. Han kan inte för sitt liv förstå hur man kan må dåligt, psykiskt. Och det är på gott och på ont. Han tvingar mig att ta tag i mycket, att fungera så gått det går, utan honom hade jag gått under för längesen. Men samtidigt spär han på känslan av värdelöshet, genom att inte acceptera och respektera något han inte förstår. Och eftersom han inte förstår mig kan han inte hjälpa mig.

Tanken om de svaga och de starka var hämtad från djuren. Och ja i naturen är det så, den starkas överlevnad. Men vi är inte djur, om man ser till vår hjärna och vårt sociala liv där depression är mest påtagligt. Även om man ser till det som folk påstår ger dom mest livsglöd av allt, religion. Där står vi över djuren, vi är bättre, vi har ett medvetande och ett ansvar. Att man känner efter kan inte betyda att man är svag, måste vara lättare att förtränga, inte känna efter och sen ruta in sitt liv därefter. Att våga känna efter och erkänna att man inte mår bra måste vara starkare gjort. Speciellt i en värld fylld med människor som står och tittar på och säger åt dig att rycka upp dig och sluta tycka synd om dig själv.

Men åter till det där med att fungera.
Jag är inte olycklig jämt, inte heller lycklig jämt. Jag är som alla andra, jag kan vara både ock. Det jag inte kan är fungera. Mitt problem är inte vad som gör mig lycklig i livet, att jag inte hittat lycka. Jag har mycket lycka i mitt liv. Mitt problem är att jag inte fungerar. Jag vet helt ärligt inte vad det är som gör att jag inte fungerar och jag vet inte om jag vill spekulera i det heller.
Jag vet inte vad det är som gör att jag känner så djup ångest att den förlamar mig, får mig att tro jag ska dö, fått mig att vilja dö. Jag vet inte varför jag känner sorg så starkt att jag kan gråta i timmar utan att den lättar. Jag vet inte vad det är som gör att jag stänger in mig i mig själv, både fysiskt och psykiskt. Jag bara är sån, just nu, här och nu. Kanske är det för jag är svag, kanske är det för min hjärna gör saker jag inte kan styra, kanske är det för det är en del av min personlighet, jag vet inte.

Men det jag vet är att hade jag kunnat rycka upp mig och bara fungera och vara glad och må bra hade jag gjort det, direkt i detta ögonblick.

måndag 23 november 2009

Ångest

Helt sjuukt..har fan aldrig haft sån här ångest över ett jävla föredrag.. som jag till på köpet kan, utan och innan, man kan fråga va fan som helst o jag kan svara på det. Och ändå vill jag helst gå o hänga mig i en garderob..

Hata, hata haaaata...

jag har t o m bilder, nördiga lappar med stödord..hela jävla kitet..haha..

Nej fan får nog gå o sova...eller nåt...

söndag 22 november 2009

Fooocus....

Vad är det liksom?? Jag mest flummar omkring. Med andra ord jag hittar inte mitt flow. Flow infinner sig när man får en utmaning som är lagom svår, lagom intressant men inte för lätt och tråkig. Vad som är felet idag vet jag inte, men något flow hittar jag inte. Sitter och ska sammanställa en muntlig redovisning om Muren på Västbanken. Av någon anledning finner jag konflikten mellan Israel och Palestina väldigt intressant. Jag har haft den som fördjupning många gånger i olika ämnen och ändå så finns det bara mer och mer. (ändå hittar jag inga bra bilder, skit är det..^^)

Idag fyller lilla Camilla år. Tror hon mår ungefär lagom hallon idag..^^ Vi hade en väldigt trevlig kväll hos henne igår. Mycket trevligt folk, god dricka (Utom den där hostmedicinsskiten..varför fördärvar man Baileys med sambuca???) lika skoj som alltid. Börjar dock sakna Gina lite.. Hon får verkligen så till att dyka upp liiite oftare..^^

Idag är en typisk söndag, kallt ute, grått överallt. Regnar lite då och då. Man vill bara gå omkring hemma i myskläderna, dricka te (läs treo, ej bakfylla, meeeens) och njuta av att vara lite ledig och få finnas till. Måste försöka hitta flowet..snart...

puss

fredag 20 november 2009

Carpe diem..

Det måste ju vara världens mest uttjatade kassa uttryck. jag tycker det är sjukligt tråkigt och ett tecken på dålig fantasi. (snälla ni sluta tatuera in det överallt) Men ibland försöker vi väl ändå "fånga dagen", jag gör det iaf. Ibland.
Det går lite olika. Bra eller mindre bra.
Idag har det gått sådär. Jag fick bytat min provtid och jag fick läst igenom alla sidorna så på det planet gick det bra.
Fick tvättat min tvätt och vikt en del av den (Faaan va det är trist hahah), lagat mat och disakt och sånt skojigt man måste göra.
Jag har försökt förklara begreppet "fyrtiotalister" för Anton. Med begränsad framgång ska jag väl säga. Han har för övrigt fått en lillebror till idag.. Alvin skulle han kanske heta. Så nu har Anton 3 småsyskon..o jag har sluppit skita ut någon av dom..:D Det är en himla bra sak.
Nu ska vi softa i soffan tills H känner för att dyka upp från jobbet...^^

Personlighetstest

Det är rätt intressant och skoj...
Mitt resultat gav :

Ciccis personlighetstyp:

Tystlåtna, vänliga och samvetsgranna. Pålitliga. Sätter oftast andras behov framför sina egna. Stabila och praktiskt lagda. Värdesätter trygghet och traditioner. Välutvecklat sinne för form och funktion. Uppmärksamma på detaljer i det sociala samspelet. Extremt lyhörda för andras känslor. Vill vara till nytta för andra.

Karriärer som skulle kunna passa Cicci:

Inredningsdesigners, designers, sjuksköterskor, administratörer, operativa chefer, sekreterare, förskole- och dagispersonal, socialarbetare, personalvetare, juristassistenter, präster, kontorsansvariga, affärsinnehavare, ekonomibiträden, hemmafruar/hemmamän, trädgårdsmästare, kuratorer, familjerådgivare, hälsovårdspersonal, bibliotekarier, medicintekniker.


stämmer det tycker du??


Om du vill prova själv..clickme

Schitt...

Well You really have to know your schitt...indeed...

So here is how to.. Clickme

Tänk grönt^^

Åhh vad jag blir trött.. När min dator bestämde sig för att haverera förra veckan så slutade vissa av windows funktioner att funka. Och jag blir såå trött... Jag tror min dator avskyr mig. Jag tycker jag är snäll, klappar fint, torkar av honom då och då och jag nyser ALDRIG på honom. Ändå så bara störar han sig. (APA)
Så nu kan jag inte vända mina bilder.. grrrr. Sååå ni får vända på era huvud istället, iaf tills jag har fixat det. Visste det var något jag skulle fråga Jonas om igår. Det jag inte har i mitt huvud får ni har i ert istället.


Mitt projekt är nu klart. Sopsortering. Nu ska man bara komma igång och lära sig att inte kasta allt i hushållssoporna. Det är inte alls så svårt egentligen men man tänker inte alltid på det.
Det finns en hel del man kan göra för miljön. Man måste ju inte sortera sopor (även om det är bra)
Man kan vara noga med att släcka och använda lågenergilampor men även kolla var man får sin el ifrån.
Spara sina matrester till lunchlåda och lära sig laga mindre mat så man slipper kasta så mycket. Man kan handla mer krav och ekologiskt. Det är inte alltid dyrare, speciellt inte om man lär sig att laga mat i proportion till vad man äter upp.
Man kan åka kollektivt eller cykla då och då.
Man kan ta tåg när man ska resa, flyg är den värsta miljöboven som finns. Om du flyger så tycker jag du ska betala miljötillägget. Kan du inte det sluta flyga!!
Jag anser inte att man måste sluta konsumera, men att man ska vara lite medveten om vad och hur man gör det. Och att man tar en liten del av sitt ansvar för att jorden ska må bättre. Vi som har barn skulle ju vara extra medvetna, vi vill ju att den ska vara lika bra för våra barn. Eller hur??

Såå i sann second hand andra har jag gjort ett fynd :D

Mina små skor...hihi eller ja inte alls så små ska jag säga. Det är 39 men fan vad det är stor plats där i haha. Liiite annat än mina små, tajta och väldigt lätta converse.. Men det är väl en vanesak..
Nu ska jag sätta mig och plugga lite..proven hopar sig nu på slutet. Kom på att det är typ 4 v kvar i skolan sen är det looooov. Jag börjar få liite bråttom att hitta stuff till Antons kalender, och jag vill för en gångs skull ha shoppat julklappar INNAN den 23 hahah.. Får väl se hur det blir med den saken...hmmm

onsdag 18 november 2009

ZZzzzz

Jag är fan grymt trött idag... Vaknade 04,04 o bara tittade på klockan, tog Hs kudde o kramade och somnade om. Man blir svintrött om man somnar om. Snigel i morse..verkligen.
Hur jag ens kom ner till bussen är ett mysterie. Jag fick iaf låna pengar av min son idag,.haha. Hade noll cash och skulle ladda mitt fina jävla jojo kort.. Han påpekade att han ville ha sina 200 tillbaka. Jag tänkte inte berätta om ränta för honom än, kan kosta mig för mycket..

I skolan var det rep för provet imorgon...sjuuuukt tråkigt.. jag satt typ o halvsov. man fryser himla mycket när man blir trött, typ isbit innanför tröjan kallt idag. Camilla kom och hämtade mig vid skolan. Simning idag, trögt var det och kallt var det. Men vi belönade oss med lite bubbel och brunch. Det är såå gooooott...

Efter det åkte vi till Jysk och hämtade stolar till Camillas mamma Laila. Laila bor där jag bodde med min mamma när jag bodde hemma, alltså i samma lägenhet. Lite skojigt. Vi fortsatte vår lilla resa med mer nostalgi med en tur längs Kulladal mot Svågertorp och IKEA. Hittade massa skojiga saker i deras förbutik, älgpasta och äpplekaka till exempel.

Efter det tog vi en liten runda till Bunkeflo till Moster Kerstin.. Inte min moster men det blir liksom Moster kerstin..^^ Hon bor i ett litet hus på landet med hage och hästgrannar o grejs.. Mysigt det där.. Så H vill bo..hihi...

Sen körde vi hem hit och tog en cigg. Jag hade två cigg kvar efter förra helgen så dom sög vi i oss. Usch va de är äckligt och usch vad det känns bra liksom haha. När hon gått och jag plockat undan och satt mig i soffan blev jag såå jävla trött och huvudet börja bulta. Och på det så hade jag fått mitt högskolepapper..mög är det.. Jag fick 81/122 vilket ger 1,3. Medel var 0,9 men ändå...det är kasst. Jag som nyss glömt det där liksom. Evul..

så nu ska jag spendera kvällen med att göra så lite som möjligt..och få mitt huvud att sluta bulta. Jag borde plugga, städa, diska men va fan.. Ingen kommer att ta det ifrån mig så varför stressa..^^

tisdag 17 november 2009

Devil on the way...

God Morgon gott folk..för ni är väl vakna?? ALLA ska vara vakna vid denna tiden.. (Utom H som får sova jämt)
Jag har sjukt ont i min näsa. Man skulle ju då kunna tro att det är en finne men jag tror inte det, det liksom ömmar och är lite så kittligt på samma gång. Jag tror det är leheten eller något.. Mina horn blev inte som alla andras o missade hela pannan och skjuter nu ut genom min näsa. Finns det plastikkirurger för horn möjligtvis? Betyder detta att jag kommer börja snora som fan och vara grinig som ett litet jobbigt barn som ska få tänder? Det hade iofs förklarat sista tidens gnällnivå, helt klart.


Luktar det illa om man utan på doftboxen hänger en Wondergran ( o ja jag säger så, det är en GRAN!!) för att det ska öka effekten?? Denna bild tog jag på jobb i somras. Jag var bara tvungen. Det finns vissa trappor som jämt luktar illa. Just denna luktar jämt död men blöt hund typ.

Lilla (??) Anton i skolan förra terminen tror jag det var. Min dator har fått flipp och vägrar visa bilder så nu när jag försöker fixa det hittar jag massa gammalt skit =)



Denna bild tycker jag är så söt. Inte bara för Anton så men den togs i ettan. Då skulle barnen berätta om vad deras föräldrar jobbar med. Anton berättade vad Håkan jobbade med. Är det en pik or what??



Det syns himla dåligt då jag har Sveriges sämsta mobilkamera men det är en bil. En morgon på väg till jobb i somras så fick jag stanna och ta denna bild. Jag höll på att skratta så jag kissade på mig. Mitt uppe på den högsta av kullarna här på kroksbäck stod en BIL. Någon hade alltså tagit sig tiden att få upp den dit. Tyvärr hittar jag ingen bild att visa er men den kullen är ganska brant och hög. sen hade dom eldat upp den. Så där stod den på morgonen.. Annorlunda..

Igår var jag o Anton hos Maria och fikade. Med Desi. Himla trevligt. Man borde (som jag sagt 10000 ggr) socialisera mer..hihi..
Idag är Anton sjuk, feber och halsont. Så jag är hemma med honom. H hade säkert fixat det men jag hade bara matte idag så varför inte. Jag har att göra om man säger så. Ska snart göra lite frukost och sätta igång.
Så ha en bra dag och sprid some love ^^

söndag 15 november 2009

Sometimes...

I just wanna screeeeeeeeam.... Känner du igen dig? Man vill ta något hårt och kasta, man vill höra något brytas av, smulas sönder, explodera...nååågot. Bara det går sönder och ens jävla misär kan lättas i det destruktiva.
Så känner jag.. O nej det är inte pms. Även om jag faktiskt kan hålla med om att pms kan fitta till det mesta men inte nu. Det är inget nytt, inget temporärt, utan det är något som maler... Har känt det ett tag men har förträngt det.
Kanske är det bara årstiden..men jag tror inte det.
Vissa dagar tror jag att jag hade mått bättre av att lämna ut mig helt.. Bestämma mig för något, berätta om det, ta dö på undanflykterna och ursäkterna. Jag vet att det hade fungerat, ett tag.
I´m such a good liar..

Det finns alltid genvägar.. Varför plåga sig själv under lång tid när man kan plåga sig själv under kort tid..? Kan alla andra så borde ju jag kunna, eller hur? Hs kommentar är ju fan priceless... "Dom som gjort så blev fan helt koko i huvudet. Du kommer vilja lämna mig då." Man kanske ska jobba lite då, man kanske ska engagera sig lite. Man ska inte ta saker för givet, det är livsfarligt.

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. jag vet ibland inte om jag gör det rätta, det som är bra eller om jag bara är dum som inte bara skiter i det och tar genvägen.
Är det för man inte vill bli en sån person? Man strävar efter att vara stark, gedigen, ha en stark vilja? Dessa är ju alla ärbara egenskaper som man bör ha eller hur? Jag menar vem vill vara svag och hjälplös och bara följa strömmen, vart de nu bär. Man kanske ska vara det med, ibland, iaf kunna vara det då och då. Jag önskar jag kunde det ibland, och vid dom stunderna önskar jag att du kunde låta mig vara sån, hjälpa mig vara sån och finns där. Och samtidigt bara hålla käft en stund.

Apa...

fredag 13 november 2009

skrock suger..

Hih fick ett sms idag.. "Du vet vilken dag och datum det är idag va". Vilken skitdag. Inte för jag tror på skrock, direkt.. Men idag har jag undrat.

Först så var jag vaken i natt.. X antal gånger.. Tydligen har te fler effekter än lena i halsen. Vad sägs om vätskedrivande?? Så i äkta kärringstyle har jag varit på toa typ 7 gånger i natt. Trött som fan alltså när klockan ringde. Jag tänkte att fan jag ställer om den.. Halvvaken tryckte jag på knapparna och somnade gott om igen.. Nästa gång jag vaknade stod min klocka på 7,25. Kl 8 började jag tvätta och 8,30 var det bokat föräldramöte. Så om du gissade att jag flög upp svärandes ur sängen har du heeelt rätt. Men när jag stod i hallen så såg jag att den klockan var bara 6,45. Suck.. Men jag hann både duscha och samla tvätten. Jag hade bara ändrat själva tiden, inte alarmet.

När jag sen skulle starta datorn innan vi gick så var den död. Windows kunde inte starta så jag svor..igen.. Var tvungen att gå med Anton o tvätten så ner i källaren (långt om länge då anton bestämt sig för att ha en störig morgon, jävla unge <3) Tydligen var vi rätt högljuda (läs jag var) så när jag kom runt hörnet höll jag på att skita på mig när grannens tår där och viker sin tvätt. Hon hade antagligen tvättat igår och inte velat gå ner på kvällen/natten.. Kärring skrämde slag på mig.

Imorse var det kallt som satan ute..eller så var det bara jag som var känslig. Vi väntade o väntade.. antons lärarinna var försenad så vi fick stå till klockan kvart i nio. Lönt man stressade liksom..

Väl hemma igen så där runt 9,30 efter att ha lagt i fler maskiner tvätt/hängt upp så ligger H o sover än. Jag ber honom göra frukost. Han fattar INTE utan går upp och sätter på kaffe, tar på sig byxor, sätter sig vid bordet med en kopp och bara glor. Då står jag och diskar för fullt, lagom slamrandes. Haha jag trodde jag skulle slå på honom. Jag fick göra min egen frukost, evul...

Dator fick jag sitta med restan av förmiddagen, jag startade om typ 4 gånger. Den körde något reperations program och ja jag vet inte vad.. Min lilla tekniker Jonas tog min hysteri med ro..och till sist funkade den igen.. jag MÅSTE börja back upa lite, fy fan.. Har halva livet här i ju, alla foton, arbeten, man använder dator mer än man tror..

Jag trodde jag skulle avlida innan klockan blivit 12 idag..helt ärligt.. Febern var ingen höjdare idag, halsen suger men den börjar bli bättre. Tror dock jag hoppar teet idag, vill fan sova i natt :P H är i garaget och lämnar vår andra dator till Mats.. Får väl se om dom lyckas med något bra,.. Dagens män...^^

torsdag 12 november 2009

Då var det helg gott folk..

För en liten stund sen funderade jag på en favorit i repris. Ta fram symaskinen och sy gardiner. Men sen gjorde jag mig lite te och då försvann den tanken..^^
Imorse mådde jag skit rent ut sagt när jag vaknade. Feber, ont i halsen och fan i ena örat. Det har gått över i örat, o lite i halsen. 3 liter te kan ha den effekten..hihi. Jag tror jag är smått hög på alvedon med. Har provat 3 av 4 teer som jag fick av Camilla. Dom är så goda =) Glöggte, två olika chaite och lyckliga stunder. ( av någon anledning har jag inte provat lyckliga stunder än, Makes one wonder)
Jag fick ändå pluggat en del idag. selektivt..bara global utveckling, fattiga och rika. Snart klar..^^

Jag fick en..ja..blomma..av Madde..ihih Jag är fascinerad..den är lite ovanligt..iaf för mig
Den har långa tentakler...^^

Hittade ett annat lite udda foto.... H gör något..leker daggmask, provar sin Shakira stil..något..
I hennes nya video (min favoritlåt just nu) She wolf så ligger hon o lyfter på höfterna.. Haha fråga mig inte varför han gjorde det.. Kanske trodde jag skulle bli ja sugen eller nåt? :P

Undrar hur fan han orkar..idag åkte han direkt från jobb till garaget och kom hem nuu( precis i denna stund 21,02) Han måste ha jävligt skoj där ute haha..Bara soffan/sängen som fattas.

Jag har haft världens projekt med att söka in till nästa termin. Jag fick Desi till att kolla, jag sökte överallt. Till sist idag gav jag upp. Jag fick ringa till syv o kolla. Då visar det sig att dom tagit bort ansökningarna. Puckon.. ska kolla imorgon igen annars får jag åka dit o lämna i handen, drygt. projekt, projekt.

Hmmmm.......?

Har färgat håret igår.. Inget mer svart.. Nu är det rött som gäller. Ett tag iaf..^^ Ombytlig är jag, indeed. Men det kommer ju ta ett tag innan man ser någon större skillnad.

Imorgon ska jag tvätta kl 8 och vara på föräldramöte kl 8,30. Bra tajming...^^ Efter det ska jag försöka dra med mig H på stan en runda. (Försöka går ju hihi) Och om jag är bättre vill säga. (han kommer dock antagligen sova sig igenom både tvätten, mötet och halva förmiddagen.men men)

Nu sk ajag gå och göra något..knapra en alvedon kanske..tror effekten börjar dala...

onsdag 11 november 2009

Global utveckling - Skolarbete

Millenniemålen

År 2000 bestämde man om 8 stycken mål på FN:s Millennietoppmöte. 189 länders ledare var samlade och gick gemensamt samman för en plan, Millenniedeklarationen. Som bl.a går ut på att halvera världens fattigdom, kämpa mot hunger och mot de dåliga levnadsvillkoren som finns på många håll i världen. Målen är satta till år 2015 och resurserna att klara dem finns.

Målen är:
1.Utrota extrem fattigdom och hunger.
2.Grundskoleutbildning för alla barn.
3.Främja jämställdhet och öka kvinnors makt.
4.Minska barnadödligheten.
5.Förbättra mödrahälsan.
6.Stoppa spridningen av HIV/AIDS och andra sjukdomar.
7.Säkra en hållbar utveckling.
8.Utveckla ett globalt partnerskap för utveckling.


Millenniemål nr 4:

Att minska barnadödligheten med 2/3 tills år 2015. Ska man se det i procent är det samma som en minskning med genomsnitt 4,3 % per år

Idag är det genomsnitt i världen 50 barn/1000 födda som dör innan dem fyllt 1 år. Den genomsnittliga inkomsten per person och år ligger på runt 10 000 amerikanska dollar baserat på köpkraften i vart land. Jämför man detta med Sverige så blir siffrorna 3/1000 barn och vi har en genomsnittsinkomst på 33 000 amerikanska dollar.
Inkomsten och barnadödligheten går lite hand i hand, men inte helt. Även andra faktorer spelar in så som sociala förhållanden och utbildningsmöjligheter. Barn till grundskoleutbildade mammor har dubbel så stor chans att överleva. Man kan se två olika länder med samma inkomst ha stor skillnad i barnadödlighet, ex Angola och Sri Lanka där Angola har 154/1000 barn som dör och Sri Lanka 11/1000.

Om man ser till världsområden ser det ut så här idag:
Afrika i topp med högst barnadödlighet och lägst inkomst.
Södra Asien har lite lägre barnadödlighet och tjänar lite mer pengar
Arabländerna, Östra Asien, Latinamerika och Kina.
Östeuropa
Västeuropa, USA och Japan med lägst barnadödlighet och högst inkomst.

Man kan göra en jämförelse med Sverige och hur siffrorna i världen ser ut idag :
I början på 1800-talet var Sveriges siffror som Liberias är idag, alltså hög barnadödlighet och en låg inkomst. Det som många barn dog av var smittkoppor som man tog fram ett vaccin mot och detta fick ner barnadödligheten något, idag finns t ex aids.
Vid mitten av 1800-talet hade våra siffror minskat till samma som Angola har idag. Ekonomin gick upp och ner, det var svält på vissa håll och siffrorna var ganska jämna genom hela 1800-talet.
Vid sekelskiftet låg Sverige ungefär som Moçambique gör idag vilket var en liten förbättring och ca 1930 har Sverige samma siffra som Senegal har idag. Den resa som Sverige gjorde på lite drygt 120 år ryms idag i Afrika vilket betyder att det är stor skillnad på hur långt olika delar av Afrika har kommit.
Under 1900-talet ligger vi på siffror som idag hittas hos bl.a Kina,Brasilien och Egypten. Dessa ligger lite mitt mellan, här tjänas lite mer pengar och lite färre barn död . Här införde vi först sexualundervisning och spred information om sexuellt överförbara sjukdomar, vi införde lite senare på 1900-talet mödravårdscentraler och barnavårdscentraler som bl.a vaccinerade alla nyfödda barn. Idag på 2000-talet ligger vi på samma nivå som bl.a Singapore, Japan och Israel. Vi tjänar mycket mer än de flesta i världen gör och vi har väsentligt mycket lägre barnadödlighet än resten av världen.

Om man tittar på områdesindelningen ovan skulle man kunna säga att de flesta länder i Afrika, speciellt söder om Sahara, har det som vi hade det på 1800-talet. Asien, Arabländerna och Latinamerika tillsammans med Östeuropa har det som vi hade det under 1900-talet. Bara ett fåtal länder som USA, japan och Västeuropa har kommit med in till 2000-talet där den främsta faktorn att få ner barnadödligheten har varit neonatalvården.

Stora skillnader finns inom länder med. Exempelvis Kina har en stor skillnad på hur hög barnadödligheten är inom landet. Shanghai som provins har en mycket låg siffra och skulle klassas som en 2000-tals provins medan vissa fattiga landsbygdsprovinser har siffror som går att jämföra med 1800-talets Sverige. De största antalet länder ligger idag på 1900-tals nivå, ca 3 miljarder människor medan ca 1 miljard har kommit in i 2000-talet.

Vad ska man då göra åt detta?

Kunskap är det främsta. Utbilda människor, framför allt då kvinnor. Man vet att barn till utbildade kvinnor har större chans att leva. Börja vaccinera barn i utsatta områden, vi har idag vaccin mot det mest vanliga sjukdomarna som t.ex mässling. Vi har även medicin mot diarré, lunginflammation och malaria, det handlar bara om att få dessa tillgängliga där dem behövs. Myggnät är ett bra sätt att förhindra spridning av malaria som samtidigt är relativt billigt, kan man även få länderna att satsa pengar på förebyggande insatser som detta vinner man på det. Skulle man t ex dela ut myggnät till alla som behöver det skulle detta rädda nästan 1 miljon barn vart år,skulle man införa en modell av mödra/barnavård skulle detta kunna rädda nästan 2 miljoner barn vart år.

Hur ser det ut idag?

Många länder är på god väg, dem har minskat sin barnadödlighet och kommer antagligen nå utsatt mål, andra länder ligger fortfarande kvar på nästan samma läge som dom gjorde för snart 20 år sedan. Dessa är oftast dem med minst inkomst och det är här man ska satsa mest resurser.

Att se kvinnor som en resurs

Världens allra fattigaste finns idag till stor del i området söder om Sahara. Här finns den högsta siffran av barnadödlighet, här hittar vi länderna med lägst inkomst och med flest antal HIV smittade. Det är också här man ser den minsta delen av förändring till det bättre.

Kvinnor är idag en väldigt utsatt grupp när det kommer till fattigdom, dem utgör ca 70%. Oftast är dom hårt bundna till sina män, både genom äktenskap och ekonomiskt. Hade jämställdheten mellan män och kvinnor ökar hade man kunnat minska fattigdomen.

Många biståndsorganisationer jobbar idag med att ge kvinnor kunskap, kan man sprida kunskap och få en mer rättvis fördelning i samhället så kan man minska fattigdomen. Kvinnor som kan äga mark kan också odla den och då få en inkomst och på så vis kan även handeln komma igång. Många av dessa områden har varit och är krigsdrabbade vilket resulterar i många ensamstående kvinnor utan försörjning. Arvsrätten är sällan något som respekteras så mark går inte i arv alla gånger.

Kan kvinnor också få kunskap om hur man tar hand om HIV sjuka, gravida och spädbarn kan man få ner bl.a barnadödligheten och förhindra att mammor dör ifrån sina barn. Idag finns en stor mängd föräldralösa barn i Afrika. Man kan också förhindra en spridning av HIV genom att berätta om sjukdomen. Idag bär kvinnorna den största bördan när det gäller HIV. Dem blir smittade av sina män som lämnar dem när det kommer fram att dem blivit smittade och mannen går ut och smittar flera.


Källor:

Millenniemålen online:
http://www.millenniemalen.nu

Gapminder :
Hans Rosling, Professor Internationell hälsa, Karolinska institutet
http://www.gapminder.org/videos/gapcasts/gapcast-11-reducing-child-mortality/

http://www.gapminder.org/videos/svenska-lakaresallskapets-200-arsresa/

Kvinnor:
http://www.utangranser.se/

Palestina/Israel- Skolarbete

Christina Jolsäter, ReB/Mänk
ht-09
Israel/Palestina

I början på året var läget i Gaza värre än på länge. Den israeliska markoffensiven försvårade arbetet för det humanitära hjälpinsatserna inne i Gaza, som var på bristningsgränsen. De instängda invånarna i Gaza vågade inte söka hjälp på sjukhus, medicin och nödvändiga saker som mat och bränsle kom inte alltid fram och stoppades av Israelisk militär som kallade Gaza för stängt militärt område.
Massor med människor dödades, Läkare utan gränser uppgav en siffra om minst 600 döda och närmare 3000 skadade på 11 dagar, även hjälparbetare och hälsoarbetare dödades då sjukhus och andra hjälpinstanser som ambulanser och mobila sjukhus bombats. Även andra civila mål utgetts ha utsatts för bombningar så som moskéer och polisstationer. Av de döda är en handfull israeler, resten palestinier och andra som befunnit sig inne i Gaza.

I Gaza bor omkring 1,5 miljoner palestinier och hälften beräknas vara barn. Det var och är än idag dessa oskyldiga barn som faller offer för våldet. Den trygghet som barn behöver finns inte i ett samhälle där allt kollapsat och där det mest grundläggande behoven inte går att tillfredsställa. Israelerna har spärrat av Gaza i delar så man inte kan röra sig fritt ens inom Gaza. Detta bidrar till att försvåra arbetet för det hjälporganisationerna som agerar inne i Gaza. Dessa jobbar inte bara rent medicinskt utan det finns även de som hjälper till med t.ex att plocka oliver på odlingar som är avskärmade från de som odlar dem.
Men även i Israel är man bekymrad av denna utveckling i relationen mellan Palestina och Israel. Det finns organisationer som är emot Israels agerande och jobbar för att hjälpa palestinierna och stärka deras roll i det israeliska samhället.


Gush Shalom
(Fredsblocket, snabbt översatt från hebreiska då jag inte hittade deras svenska namn)

Det är en politiskt oberoende fredsorganisation i Israel. De påstår sig att i flera år haft den ledande rollen när det gäller att fastställa en moralisk och politisk agenda för freden i Israel. De beskrivs ibland som radikala eller militanta och är kända för att inte rubba på sina åsikter i kristider.
Främst eftersträvar de fred inom Israel/Palestina och ett slut på ockupationen av Palestina. Man vill även att palestinierna ska få bilda en egen stat med hjälp av den sk gröna linjen som gräns mellan de båda staterna och en gemensam huvudstad i form av Jerusalem. Man vill att flyktingar ska kunna återvända till Palestina och även till Israel. Man strävar även efter en övergripande fred mellan Israel och kringliggande arabländer.
Gush grundades 1993 då det inte fanns andra fredsorganisationer som ville gå emot det då nya Arbetarpartiets, ledda av Yitzhak Rabin, förtryckande politik. Hans beslut om att utvisa 415 islamiska aktivister 1992 startade en spontan rörelse i Israel som växte till Gush Shalom.
Gush är uppbyggt med ett hundratal aktivister som utgör själva kärnan i organisationen. Dessa jobbar mer eller mindre heltid med deras frågor och får ingen lön eller betalning för sitt arbete. Ingen i Gush får någon betalning utan allt arbete är frivilligt så även aktiviteter som demonstrationer m.m. Utanför kärnan finns en grupp om ca 600 aktivister som deltar mindre aktivt än kärnan men som utför demonstrationer och namnunderskrifter. Sen finns det tusentals ”medlemmar” som stöder Gush genom donationer, genom att sprida deras åsikter i samhället eller som bara allmänt identifierar sig med dem.
De tar inte emot några finansiella stöd från Israeliska eller internationella organisationer, dock har det förekommit donationer i mindre storlek från andra fredsgrupper runt om i Europa. Detta för de inte vill bli bundna till en viss politik eller åsiktsställning.
De jobbar på många håll samtidigt och täcker en stor radie av problem under längre tid. Jag skulle vilja likna dem vid Greenpeace då det ofta tar till fysiska metoder för att få sin röst hörd. Exempel på detta är att man målade den ”Gröna linjen” på marken 1998 för att påminna om den gräns som sattes upp mellan Palestina och Israel 1967, ”Stoppa bulldoserna” var en månadslång kampanj där man ville stoppa bosättarna i Jerusalem och Betlehem 1997. Anda saker de gör är att hjälpa till att bygga upp hus som fördärvats av ockupationen, fyller igen diken som grävts för att skilja av olika palestinska områden och skördar oliver som de palestinska ägarna inte har tillgång till och dom utför otaliga demonstrationer för palestiniernas rättigheter. Varje vecka kan man läsa en politisk insändare i online tidningen Haaretz vilken är känd för att kunna påverka veckans fredsarbete även inom andra grupper utöver Gush.




Shalom Achshav
(Fred nu)
Detta är den äldsta fredsorganisationen i Israel och är som Gush politiskt oberoende. Den tog sin början vid de Egyptiska/Israeliska fredssamtalen 1978 då en grupp av officerare och soldater i den israeliska armén skrev ett öppet brev till den israeliska premiärministern med en vädjan om att chansen till fred inte skulle förpassas. Tiotusentals israeler supportade brevet och rörelsen växte.
Grundprincipen var väldigt enkel : Att israeler skulle få leva trygga inom den israeliska gränsen, och dess grannar likaså. Och att palestinierna hade rätt till självstyre. Och precis som Gush ser man lösningen i att dela vid den gröna linjen och därmed bilda två stater.
De organiserade den största demonstrationen någonsin i Israel där över 400 000 människor demonstrerade för en kommitté att granska massakern i Sabra och Chantilla, med gott reslutat. De jobbar på samma sätt som Gush genom att aktivt delta på olika platser och demonstrationer. Just nu arbetar de främst med bosättningen, de övervakar och protesterar allt som innefattas av bosättningen som landsbitar, ekonomin kring de och evakueringen av de boende i Västbanken. De har samma mål som Gush och har ett nära samarbete med palestinska fredsorganisationer. Deras största gemensamma aktivitet var ”Hands around Jerusalem” 1989 då 15 000 palestinier och 15 000 israeler deltog och krävde fred. Idag finns även Israeliska-Palestinska Fredskoalitionen som bildades i början av al-Aqsa Intifada. ( 2000 utropade Yassir Arafat 7 år av intifada efter fredssamtal i Camp David och Ariel Sharons besök på Tempelberget i Jerusalem)


RHR Rabbis for Human Rights
(Rabbiner för mänskliga rättigheter)

Detta är en lite annorlunda grupp, bestående av över ett hundratal israeliska rabbiner eller blivande rabbiner som står för att alla har rätt att behandlas mänskligt. Deras jobb grundar de på det sionistiska idealet och använder judendomen och torah för att få igenom sitt budskap, politiskt sett är de oberoende. De jobbar med donationer men huruvida de får statliga bidrag är jag osäker på. De jobbar för fattigdom, rättigheterna för de minoritetsgrupper som idag lever i Israel och främst palestiniernas. Men även andra andra inriktningar som trafficking och rättigheterna som den utländska arbetskraften som finns i Israel idag har. RHR har stöd i de olika grenarna inom judendomen så som ortodox, liberal och konservativ och de har stort samarbete med andra hjälporganisationer i och utanför Israel. De har mottaget olika utmärkelser för sitt arbete, bl.a Niwanos fredspris 2006. Det är en Japansk fond som delar ut vad som kallas ”religionernas nobelpris”. De ville betona deras arbete och speciellt då själva grunden bakom det, att rabbinerna bygger sitt arbete på en text ur torah, ”Du skall vårda främlingen som bor bland de dina”. Det är denna som binder samman de olika judiska grenarna och gör att det kan stå tillsammans när det kommer till de mänskliga rättigheterna. De använder sin religion för att få stånd en fred vilket är ovanligt. De tar fasta på den judiska traditionen om ansvar och särställning och arbetar utifrån denna med omtanke och omsorg för de utsatta. I övrigt skiljer sig inte deras arbete från de andra hjälporganisationerna. Även dessa hjälper till med olivplockning, övervakar bosättningarna, erbjuder juridisk hjälp och bevakar de israeliska check-points.


Det som alla dessa organisationer verkar ha gemensamt är en tro på en lösning genom att bilda två stater, Israel och Palestina, sida vid sida och en vilja att lösa ett enormt problem. Det talas om den gröna linjen, en gräns som sattes upp 1967, de talas om rättigheter för alla och alla vill ha fred. Ändå händer det inget. För mig känns det som att man än idag, snart 100 år senare, lever på en ursäkt som inte håller längre. Förintelsen är inget man ska glömma eller nedvärdera men någon gång får man gå vidare. Man ska inte glömma det som araberna kallar Yawn in-nakba, Katastrofdagen. 1948, dagen efter Israels deklarerande av sin stat, påbörjas det som ska leda till att över 700 000 palestinier blir flyktingar i sitt eget land. Än idag lever dessa människor som flyktingar men de beräknas idag uppgå till flera miljoner människor. Att israelerna försvarar sitt land är det inget fel med, men proportionerna i hur man gör det är helt fel. Som alltid i krig är det de oskyldiga som blir lidande, alla dessa barn som växer upp i dessa förhållande lär sig inget annat än att hata och konflikten lever vidare, man håller liv i ”vi och dom” tanken. Jag tycker man borde lyssna mer på rabbinerna som säger att vi ska ta hand om varandra istället.