Mänk
Bokanalys, Christina Jolsäter
Theodor Kallifatides De sju timmarna i paradiset (1998)
Kallifatides har skrivit många romaner, översatt en del och jobbat som lärare i praktisk filosofi och en hel del annat. Han kommer ursprungligen från Grekland och skriver i denna bok om en grekiskt man i Sverige vilket ger en syn på saker genom en invandrares perspektiv.
De sju timmarna i paradiset handlar främst om otrohet, men även andra relationer mellan människor så som makar, lärare/elev och vänner emellan. Huvudkaraktären är Basil 55, en grekisk medelålders man, gift och barnlös sedan flera år och hans två vänner. Alex 40, gift med Petra, Basils passion genom boken och Kurt 65, som av skuld lever med en kvinna han inte älskar. Dessa träffas sedan 20 år och spelar schack var vecka.
En kväll berättar Alex om hans frus affär och hela tillvaron förändras. En rad olika omständigheter leder till en passionerad kärleksaffär mellan Basil och Alex fru Petra. Kallifatides skriver om kärlek och passion på ett helt nytt sätt. Han ser på det ur de olika inblandades sidor och ifrågasätter de normer som gäller i samhället idag. Genom hans tankar och reflektioner upplever man död, passion, kärlek och väldigt många ”vardagsproblem” och hur olika kulturer skiljer sig åt.
Man kan i boken se tydliga tecken på socialisationens konsekvenser. Vad som anses vara rätt och fel blir tydligt när man talar om otrohet. Det är förbjudet att älska fler än en, det är förbjudet att åtrå din väns fru, men ändå är det så många som var dag går emot dessa regler, inte för man vill utan för man måste. Ett underbart citat ur boken är :
” Folk skulle finna det mera begripligt om jag hade dödat den jag älskade än att älska en till. Jag skulle få applåder om jag avstod från den ena av dem och jag hade helgonförklarats om jag avstod från dem båda. Det enda jag inte fick göra var det jag gjorde: älska dem båda två.”
Boken är full av små meningar och fraser som ger ljus åt skillnaderna mellan den svenska och den grekiska kulturen, men även likheterna. Basil jobbar som matematiklärare och när hans favorit elev Nalin blir mördad av sin familj får man följa med i Basils tankar kring detta fenomen, hur han kan förstå pappan som försöker mörka det hela och offra sin förståndshandikappade son för att få den riktiga mördaren, sin son, att vara kvar hos honom. Istället för att mista båda sina barn.
Relationerna och människornas öden är många men väldigt enkla att följa. Kallifatides skriver med en lätthet över sin text. Man sitter som på ett moln och allt bara kommer över en. Man kan känna igen sig i hans bok, bara genom att man är människa. Oavsett din ålder, kön eller plats i samhället kan denna bok ge dig något, det är jag övertygad om, alla är representerade. Jag fann den helt fantastisk och sträckläste den över en dag och kommer att fortsätta läsa hans böcker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar